FIH kondigt einde waterveld aan, terugkeer natuurgras op lager niveau

Op het FIH-congres in het Indiase Delhi zijn er opmerkelijke voorstellen gedaan. Zo wordt overwogen om olympische kwalificatiewedstrijden voor landen zonder goede faciliteiten ook toe te staan op natuurgras. De Olympische Spelen van Parijs zullen niet op een waterveld worden gespeeld.

Het is de bedoeling dat vanaf de Hockey Series in 2021 (een eerste stap van de route richting de Olympische Spelen van Parijs in 2024) het mogelijk moet zijn deze wedstrijden op natuurgras te spelen in plaats van kunstgras. Dit is onder andere te lezen in The Hockeypaper en The Hindustan Times.

Terug naar grashockey klinkt als een grote stap terug, maar het is specifiek bedoeld voor landen op het laagste niveau, die niet de faciliteiten en kunstgrasvelden hebben waar andere landen wel over beschikken.Toptoernooien zullen gewoon op kunstgras worden gespeeld. Op natuurgras spelen is overigens een idee dat ook al eens eerder door oud-international Floris Jan Bovelander was geopperd.

‘Dit is voor ons een manier om nog meer landen de kans te geven mee te doen aan de Road to Paris’, zegt Thierry Weil, sinds maart de CEO van de internationale hockeyfederatie FIH. Weil was lang marketing manager bij voetbalbond FIFA.  ‘We moeten een inclusieve sport zijn. Als er landen zijn in Zuid-Amerika, Afrika of Azië die op een andere ondergrond willen spelen dan kunstgras, zal de FIH daar geen probleem mee hebben. Er is altijd de impressie geweest dat hockey een elitesport is die alleen op een waterveld kan worden gespeeld. Hockey kan juist op elke ondergrond. Maar voorlopig blijft hockey op het hoogste niveau op watervelden.’

Hockeyen op ouderwets gras.

Einde van de watervelden

De Olympische Spelen van Parijs zullen niet op een waterveld worden gespeeld. Dat is wat Weil heeft aangekondigd in Delhi. 2024 moet in de ogen van de FIH een breekpunt worden met het verleden. ‘We kunnen in de toekomst niet gezien worden als een sport die water verspilt. Daarom hebben we alle fabrikanten van kunstgrasvelden ingelicht en gebriefd om een veld te ontwerpen dat qua kwaliteit in de buurt komt van het waterveld’, vertelde Weil. ‘We kunnen niet doorgaan met het verspillen van zoveel water, als er mensen zijn die nog niet eens beschikking hebben tot drinkwater.’

 

 


32 Reacties

  1. maus2018

    Dan moet dus ook de gehele zwemsport van de OS agenda. Wat een gelul, of gaan ze wedstrijdzwemmen, waterpoloën en schoonspringen in zand?

  2. Toon Janssen

    Geweldig!! Terug is het nieuwe vooruit!!

  3. WilHoebergen

    Leve het communisme. De volgende maatregel wordt, dat degene die de meeste doelpunten maakt verliest. En keepers onbeschermd, want kijk eens hoeveel CO2 er wordt uitgestoten om die bescherming te maken.

    1. Toon Janssen

      Nou niet meteen doordraven. Laten we rustig teruguitschrijden

  4. henkpeters

    En aquapushvelden zoals bij Push Breda, waarbij het water wordt hergebruikt? Anders gaat de sport compleet veranderen. Geen slidings meer om goals te maken bv.

    1. jvdc

      Laten we dat alsjeblieft niet doen. Je kan beter een sliding maken op de a2 dan op dat veld.

  5. ferry

    1 april ???

  6. djurre

    https://www.sportnext.nl/overig/hockey_is_klaar_voor_een_andere_revolutie/

    1. Toon Janssen

      Leuk artikel!

    2. maus2018

      Kijk dit verhaal gaat helemaal niet om water, dat argument had hockey.nl waarschijnlijk zelf verzonnen. Hier kan ik mij wel iets bij voorstellen👍 Goed verhaal.

    3. LJvV

      In de link in het artikel (hockeypaper) staat anders uitegbreid beschreven dat het gaat om het zijn van een duurzame sport die geen water verspilt.

  7. willem-janpelle

    Als de FIH zo begaan is met het milieu zou er ook mogen worden geminderd met al die internationale toernooien waarvoor teams constant de halve wereld over moeten vliegen. Bij geen enkele sportbond heb ik overigens tot nu toe een duurzaamheidsagenda kunnen ontdekken, ook niet bij de KNHB met oa de uitbreiding van landelijke competities bij de jeugd, waardoor er elke zaterdag vele pappies en mammies de snelwegen extra bevolken en CO2 uitstoten.

  8. vostammer

    Thierry Weil is er uitgezet bij de FIFA door Infantino omdat ook hij besmet was door alle corruptieschandalen en zijn positie onhoudbaar werd. Gelukkig woonde hij al in Zwitserland en was er nog wel een bond van een kleine sport die een bestuurder zocht. Gebrek aan kennis geen bezwaar. Hoge remuneratie. Jaja, Lausanne is een dure stad. In het kader van de verspilling reist meneer Weil de hele wereld af, van 5sterren hotel naar 5sterren hotel. Al dan niet met zijn vrouw. Deze met geld smijtende nonvaleur voort een krankzinnig beleid dat uiteindelijk vooral betaald wordt door de ouders van de 200.000 Nederlandse jeugdspelers. Echte grasvelden zijn nu juist erg duur. Laat staan dat je er goed op kan hockeyen. Maar bij de FIH zullen ze de champagne wel weer opentrekken, want je leeft maar 1 keer, nietwaar?

  9. Mark Bouwman

    Ik zeg: "dikke" paniek uitgebroken om hockey Olympisch te houden 🙄.

    1. Toon Janssen

      Precies. Heeft niets met duurzaamheid te maken. Ja, hockey duurzaam olympisch houden, daar gaat dit over. Of t de goede weg is? Terugschrijdend inzicht zal t ons leren.

  10. pacoh

    @bouwman. Denk dat je gelijk hebt. Hockey in 2028 niet meer Olympisch. Zeker niet met deze rare capriolen. Milieu is natuurlijk grote onzin. Dan beginnen met die hockey league af te schaffen

  11. mickh

    @Lostammer; een man naar mijn hart!;)

  12. JaapSuyk

    In Azie zijn er weinig landen die geen kunstgras/waterveld hebben. India meer dan 100,Maleisie 70, Pakistan 12, Singapore 10, Japan, Korea allemaal geen gebrek aan velden en zelfs landen als Myanmar en Thailand geen probleem. Sri Lanka heeft een slecht veld en zou als een van de weinige landen in aanmerking kunnen komen voor "grashockey" heel toevallig spelen de meeste scholen hier op gras en de velden zijn zo slecht dat de bal als een soort racket/projectiel over de velden scheert. Supergevaarlijk en levert veel blessures en zware ongelukken op. Indoor blijft de beste optie voor landen als Sri Lanka, Nepal etc, de zaalhockey/blaashallen in Nederland werken met tegels voor relatief lage investering een goede oplossing is. En zaalhockey kan makkelijk ook buiten worden gespeeld met 28 graden. Spelen op zand/gras/klei veldjes is geen development. Jammer dat de FIH en de KNHB niets doen om zaalhockey echt populair te maken in Azie en Afrika zou een groot vrschil maken. Basketbal 3-3 is een perfect voorbeeld van mooie sportdevelopment en in Tokyo 2020 een olympische sport. Kansen zijn er maar niet op gras, klei of zand.

  13. maartenbuis

    Thierry Weil, werkzaam bij de Fifa sinds 2007 tot 2015. Toen werd het kennelijk te heet onder zijn voeten en werden er kritische vragen gesteld door grote sponsors en werd er door 3 grote sponsors niet verlengd. Hoe kan het in hemelsnaam dat deze man CEO bij de FIH is geworden? De FIH slaat een totaal verkeerde weg in met het teruggaan naar gras!

    1. Toon Janssen

      Door gebrek aan gewicht komt vaak van alles boven drijven😇

  14. LJvV

    Wat een onzin! Die man had nóóit aangenomen mogen worden, en dat zei ik al de dag nadat hij werd aangesteld. Een voetbalman, die het bij de FIFA te heet onder de voeten werd door onder andere curruptieschandalen en daarna bij de FIH, een bond voor een in zijn ogen mindere sport, de hockeysport moet promoten (lees: zoveel mogelijk veranderen naar het geliefde voetbal). En dat onder het mom van milieuvervuiling, moet je voorstellen hoeveel co2 er de lucht in wordt gepompd door die nieuwe HPL waarin spelers de halve wereld afreizen. Zullen we anders ook meteen maar stoppen met zwemmen, dat verbruikt ook veel water. Of anders schaffen we de hele olympische spelen af, dat evenement is ook heel milieuvervuilend.

    1. jerryooms

      Naturgras heeft ook water nodig...

  15. JoostS

    Net als het IOC dus ook bij de FIH de rotte appels. En wat doet het KNHB bestuur hier aan?.. Durft zij zich openlijk samen met de andere hockey grootmachten uit te spreken of is de KNHB onderdeel van het reizende BoBo circus dat zich in diplomatieke termen hult?...

  16. ruurdjanrauwerda

    De FIH probeert het IOC er al jaren van te overtuigen om veldhockey op de olympische agenda te houden. In 2005 zijn we niet voor niets verhuisd naar Lausanne om regelmatiger en sneller de lobbyintensiteit naar het IOC te kunnen verhogen op cruciale momenten. De relatief lage aantrekkelijkheid als kijksport (juist ook voor niet(oud)-spelers) waarbij kijkers relatief ver weg van de actie zitten met een kleine, moeilijk volgbare bal, veel spelers op een groot veld, in een stadion wat niet voor andere sporten geschikt is, met veel teams en dus deelnemers en maar liefst 2-3 weken durend maakt het een duur onderdeel van de Olympische spelen wat weinig TV views noch spektakel (in vergelijking met bv basketbal ed of de opkomende extreme sports) oplevert. Als je het zo bekijkt zou de Olympische toekomst volgens de criteria van het IOC eerder bij zaalhockey liggen dan bij veldhockey. Maar door terug te gaan naar natuurgras om veldhockey z'n Olympische status te laten behouden schiet je je doel voorbij vermoed ik en raak je ook nog eens een flink deel van je achterban kwijt.

  17. arnoud-fiolet

    Verschillende perspectieven; 1. Er zijn maar ca 130 landen met een eigen Hockeybond geassocieerd bij het IOC. Het IOC heeft ca 220 landen die stemmen over deelnemende sporten. Zeer krappe meerderheid waarbij hockey een hele dure Olympische sport is (infrastructuur en aantal mensen) . Dus staat hockey onder druk om internationaler te worden en te groeien. 2. Dezelfde dringende vraag inzake watervelden is vanuit de FIH gedaan in 2003 om tegen 2016 een kunstgrasmat te ontwikkelen die geen water behoeft. In de praktijk liggen er nu meer watervelden dan ooit. De ontwikkelkosten tov potentiele afzet staan niet in verhouding en dus dit de afgelopen 15 jaar niet gebeurd en is de interesse vanuit de industrie minimaal. 3. Er zijn wel oplossingen om relatief goedkoop velden te bouwen in hockeyontwikkelingslanden als men buiten de bestaande paden wil treden en innovatief wil bouwen. Met behoud van kwaliteit. 4. De voornaamste reden waarom de velden "duur" zijn heeft alles met risicoprofiel lokaal in deze landen (controle over de aanleg) en traditionele manier van bouwen te maken. Voor € 200.000 kan je over al te wereld een prima sanddressed veld bouwen. Los van transport-importheffingen wat een in verregaande mate een politiek gegeven is. Hockey moet breder en beter ontwikkeld worden dat behoeft geen uitleg, als het zijn olympische status wil behouden op lange termijn. Sanddressed velden zijn een prima alternatief in die lagere klasse. De innovatie modulaire bouwmogelijkheden zijn al voorhanden. Buiten de bestaande FIH graspartners die binnen geijkte paden blijven bewegen. Out of the box denken is gevraagd

  18. ErikPennekamp

    Dit was een stukje van De Speld. Toch?

  19. FredPals

    En grasvelden hebben geen water nodig?

  20. JoostS

    KNHB reactie? Die zijn toch onze vertegenwoordigers... of is het stilzwijgen instemmen? Let wel... alle hockeyers in Nederland betalen de Bestuursleden. Dus enige ‘verantwoording en communice’ mag toch verwacht worden.

  21. rancoburgzorg

    Een land als Nederland heeft nauwelijks iets te vertellen in de FIH. (Niet dat het er dan beter op was geweest, hoor) Dit is een hoofdzakelijk anglophone club lieden die opererend vanuit Zwitserland maar 2 missies hebben: a) Hockey olympisch houden (en dus steeds net doen alsof dat ter discussie zou staan) , en b) Zichzelf verwennen op allerlei manieren. Waarbij het luxe rondreizen van de bestuursleden en hun aanhang het meest in het oog springt. Buiten de somptueuze vergoedingen.

  22. jaapblankevoort

    Spelen bij HTCC in het Frans Otten stadion, grasveld ligt er weer als een biljartlaken bij.... dat was ruim 35 jaar geleden....

  23. huubvanrooij

    Velden met natuurgras verdampen per jaar oneindig veel meer water dan je aan het besproeien van kunstgrasvelden kwijt bent... Dus als je water wilt besparen, speel op kunstgras ipv op natuurgras !

  24. rob-tettero

    Bloemendaal heeft nog drie prachtige gras velden klaar liggen. De club is een professional in het organiseren van toernooien. Dus geen zorgen Nederland wij kunnen zo meedoen. succes FIH landen als Zwitserland krijgen nu ook weer hoop lekker op gras tegen de fraaie hellingen hockeyen.


Wat vind jij? Praat mee...