Standenmotor - Uitslagen competities hockey  hockey.nl op Facebook hockey.nl op Twitter hockey.nl op Google+ hockey.nl op Pinterest hockey.nl op Youtube hockey.nl op Instagram Maak hockey.nl jouw startpagina

SV Kampong Hockey

SV Kampong Hockey


Overzicht clubs
Laan van Maarschalkerweerd
3585 LJ Utrecht
Telefoon: 030-2514530
Email: hockey@kampong.nl
Website: www.stickweb.nl

Facebook

Meer over de club

Kampong Hockey maakt deel uit van de S.V. Kampong. Kampong dankt haar naam aan de oprichters, afkomstig uit families met nauwe banden met Nederlands Indië.

 

Het heeft een groot aantal jaren geduurd voordat voetballers en cricketers hun vereniging openstelden voor hockeyers. Aangemoedigd door hun cricketsucces in de zomer willen de dames in de winter ook wel hockeyen. Dankzij hun doorzettingsvermogen werd hockey bij Kampong in 1935 een feit. Sindsdien ook is Kampong gevestigd aan de Laan van Maarschalkerweerd. Drie andere takken van sport - tennis, squash en jeu de boules – zijn later aan de Kampongboom toegevoegd.

 

Het dameshockey kende echte hoogtepunten in de periode 1993 – 1997. Toen werden twee landskampioenschappen behaald, terwijl in 1995 de Europa Cup in de wacht werd gesleept. Dames die hun stempel drukten op die successen zijn ondermeer: Machteld Derks, Jeanette Lewin, Ellen Kuipers en Eefke Mulder.

 

Al rond 1950 speelde Jules Ancion als eerste Kamponghockeyer in het Nederlands elftal. Maar het duurde nog tot 1968 voor, onder leiding van no nonsense trainer Gerard Stroes en met 'angry young man' Wim Cornelis als coach, het eerste landskampioenschap een feit werd. In de jaren tot 1976 volgden er nog vier. Grote namen uit die tijd zijn Litjens, nog steeds topscorer op de Nederlands-elftallijst, Bolhuis en Van 't Hek. Na 1976, het jaar waarin Kampong als eerste hockeyvereniging in Nederland de beschikking kreeg over een kunstgrasveld, liepen de successen even terug tot in 1986 het Europa Cuptoernooi (met de nodige doelpunten van Arno den Hartog) werd gewonnen.